Komfortudrustning og hårde hvidevarer.

Køleskabe og frysere (refrigerators (fridge) and freezers) Skal du på langtur kan du ikke få køleplads nok. Vær opmærksom på at nogle valgmuligheder udelukke andre, specielt på de mindre modeller. Tænk over om det er vigtisk med fryserplads eller om køleskabet kan klare opgaven på de lange stræk. Frysere bruger mere strøm end køleskabe og jo varmere det er i ude-temperatur jo mere strøm bruge de.

Ismaskiner (Icemakers) Altid dejligt med isterninger til drinken eller sodavanden. Ismaskiner skal jævnligt renses og kan tage pladsen fra et køleskab eller en ekstra fryser. Der fås også små løse isterning maskiner på markdet.

Mikroovn (Microwave oven) Alle mikroovne kræver 230 Volt og derfor virker de kun, hvis der også er monteret inverter eller båden er forbundet til landstrøm. 

Gas ovn (Gas oven) Nogle modeller har ovn som standard og i andre er det et tilvalg. Det er svært at undvære en ovn, medmindre båden kun bruges til dagsejlads.

Vaskemaskine/Tørretumbler (Washer/Dryer) På langtur er det skønt med mulighed for at vaske og tørre tøj. På nogle modeller fås en kombineret maskine der kan både vaske og tørre. I andre tilfælde er det nødvendigt med 2 maskiner. Alle modeller kræver 230 volt, når de skal bruges.

Elektrisk toilet (electric head bowl/toilet) Elektriske toiletter ombord gør det nemmere at skylle ud, men de bruger lidt mere vand. De er ligeså følsomme overfor ting, der ikke hører til i toilettet som de manuelle, men er forsynet med en kværn som gør det lettere for indholdet at passere slangerne til holdingtanken og letter også tømning af holdingtanken. I Skandinaviske farvande og andre beskyttede havområder er der lovkrav om holdingtanke ombord. Som regel er det muligt at få elektrisk toilet på et toilet og manuelle på de andre, hvis det ønskes.

Ekstra ferskvandspumpe (extra freshwater pump) For at bruge mindre vand og få en mere støjsvag vandforsyning, kan nogle modeller udstyres med en ekstra pumpe til ferskvand. Det giver kortere vej i slangerne og højere kapacitet, så flere vandhaner kan bruges samtidig.  

Ventilatorer 12 Volt (12 V. fan) Hold temperaturen i salonen og kahytterne nede med ventilatorer, der cirkulerer luften og dermed også trækker frisk luft ind. Du kan selv vælge hvor mange ventilatorer du ønsker i båden, men vi anbefaler 2 i salonen og en i hver kahyt.  

Airconditioning (A/C) Under varmere himmelstrøg er A/C en skøn ting at have ombord. På en kold aften kan A/C anlægget også levere varme, men det er ikke nok til at erstatte et rigtigt varmeanlæg i vores klima. Skal bestilles fra værft, da det er stort set umuligt at eftermontere og kræver at båden er udstyret med generator, som også skal monteres fra værftet.

Varmeanlæg (Heating) Selv om værfterne har en varmeløsning, er det ikke en vi anbefaler til vores klima. Værfterne regner med at anlægget skal bruges i Middelhavet i ydersæson og er dimensioneret til at varme båden op fra plus 10-12 grader til 20-22 grader.
Vores anlæg til det Skandinaviske klima kan håndtere opvarmning hele året rundt og vi har forskellige løsninger afhængig af, hvordan bådes skal bruges.
Vi lægger vægt på støjniveau og komfort samt løbende vedligeholdelse, når det rigtige anlæg skal vælges. 

Vandrensningsanlæg (Water maker) En water maker ombord sikrer rent drikkevand, men kun hvis den er passet og plejet. Læs manualen grundigt og følg procentens vejledning.
Vælg en water maker i god kvalitet! De billige går lettere i stykker og du kan ikke altid stole på kvaliteten af vandet. Hav altid reservedele, filtre og membraner ombord. Det er vigtigt at en watermaker bruges, da det er en del af vedligeholdelsen. Hvis den ikke bruges jævnligt tørrer membranerne ud og bliver værdiløse.  Vi anbefaler anlæg fra firmaet Sea Recovery.