Sejl og rig

Alle katamaranerne leveres som standard med et storsejl med stor kappe og fok eller genua afhængig af model.

Langt de fleste investerer i en eller anden form for flyvesejl – genakker, spiler eller Parasailor™.

Gennaker (Gennaker) (Staves også Genakker, men mest med 2 n’er) Kaldes også for en asymetrisk spiler. Gennakeren bruge fra lidt foran for tværs til plat læns og er nem at håndtere også for en lille besætning. Kræver bovspryd og gennaker-udrustning med ekstra spil på båden.

Code 0 (Code zero) En asymetrisk spiler/gennaker til skæring. Fra ca 50-60 grader – 130-140 grader til vinden. Lavet i et meget kraftigt materiale, der kan holde til stor belastning. Kræver bovspryd og gennaker-udrustning med ekstra spil på båden.

Bovspryd og gennaker-udrustning (Bowsprit and gear for gennaker) Bovsprydet gør det lettere at fæstne en gennaker eller Code 0. I pakken med bovspryd er som regel også resten af udrustningen med ekstraspil, skødevisere og nødvendige blokke. 

Spiler (Spinnaker) Normalt kræver en spiler en spiler stage, men på en katamaran er den ikke nødvendig. Hvis du ønsker stage for bedre trim-muligheder, kan den selvfølgelig monteres og også bruges til at spile en genua på læns. Nogle vælger endda 2 stager, så der kan sejles med ‘butterfly’ – 1 sejl til hver side.

Squaretop (Square top) Vi anbefaler at du investerer i et bedre storsejl end det ‘full batten’ storsejl, der følger med. Et Squaretop storsejl har nogle vigtige ekstra kvadratmeter øverst i sejlet, der giver det karakteristiske firkantede udseende på sejlet. Vinden er som bekendt kraftigere højere oppe og derudover kan sejlet twistes så den bedste profil opnås. Det er typisk ikke dyrt, når det bestilles med båden. 

3. rebeline (Third reef line) Skal du på langtur bør du vælge et 3. hurtig reb med det samme.  På de store have er det let at blive fanget i dårligt vejr og det er vigtigt at du hurtigt og sikkert kan rebe helt ned, men stadig bevare fremdrift.
I skandinaviske farvande, har vi sjældent storm og meget kortere distance og bedre vejrudsigter, men alligevel tilråder vi 3. rebemulighed.